A Hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó,

Calluna_vulgarisCalluna (Csarab) nemzetségnek: egyetlen faja ismert, a Calluna vulgaris (egyszerűen hanga.).
Őshazája Észak-Amerika, Ázsia és Európa. Ez egy 20-50 cm magasra növő cserje, ami a savanyú talajokon, napos helyeken él. Mészszegény, és a tápanyagban szegény talajt kedveli.
Az ilyen mocsarak domináns növénye. Latin neve görög szóból származik, melynek jelentése söpörni. Ez utal a növény seprűszerű lombozatára, és seprűként is használták. Népszerű növény, sok fajtát szelektáltak különböző lomb és virágszín alapján. Virágzatának színe lehet fehér, rózsaszín, vörös és a lila sokféle árnyalata. Virágzás ideje az északi féltekén július végétől novemberig lehetséges. Fagy hatására a virágzat is megbarnul, de nem hullik le, ezzel különleges dekoratív hatást kölcsönöz a növénynek. Szelektálás során a vörös és az aranysárga leveleket részesítették előnyben, de akadnak ezüstös színű fajták is.
Néhány fajtája: “Beoley Crimson” (Bíbor piros), “Boskoop” (világos lila), “Cuprea” (rézsárga), “Firefly” (sötét mályvaszín), “Long White (fehér).
A középkorban sörfőzés alapanyagaként használták. A ma előállított hanga sör gyártás technológiáját szabályozták és előírták a növény gondos tísztítását, mert a levelek egy hallucinogén gombát (ergot-gomba) tartalmazhatnak.
Hanga méz igen értékes termék. Ez egy jellegzetesen erős ízű, és a szokatlan szerkezetű méz. Szerkezete tixotróp, ami egy kocsonyás anyagot jelez, ami jól felkeverve szirupszerűvé, méz jellegűvé válik, de kis idő után ismét kocsonyává dermed. Ezen tulajdonsága miatt nehéz a méz előállítása, és többek között ez teszi a terméket drágává. A Világirodalomban sokan írtak verset a hangáról.
Magyarországon termesztésbe vont fajai és fajtái:
Calluna    vulgaris