Hozzávalók:
½ kg liszt, 1 egész tojás,
2 gyűszűnyi só

Gyúródeszkára mért ½ kg lisztbe mélyedést kell csinálni középen. Beleöntünk 1 nyers tojást,
2 gyűszűnyi sót és késsel összedolgozzuk, miközben apránként kb. 1 dl gyengén langyos vizet keverünk hozzá. Aztán össze kell gyúrni. Ha túl kemény a tészta, még egy kis vizet öntünk hozzá, de a gyúrt tészta nem jó, ha lágy.
Abból láthatjuk, hogy jó munkát végeztünk, ha a tésztagyúrás után leválik a kézről és apró hólyagok mutatkoznak rajta gyúrás után.
Gyúrás után a tésztát kétfelé vágjuk, két gömbölyű cipót formálunk belőle, kissé pihentetjük, azután lelisztezett gyúródeszkán a nyújtófával kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre szükségünk van.
10 – 12 percig szikkadni hagyjuk, felvágjuk metéltnek vagy kockára.
Lobogva forró, enyhén sós vízbe vetjük, megkeverjük és mikor a víz felszínére jön, tésztaszűrővel lábasban levő forró zsírba szedjük, de előbb jól lecsepegtetjük róla a vizet.