5 személyre:
10 db húsos, édes paprikát kicsumázunk, megmosunk és félretesszük.
20 dkg rizst 1 kis kanál vegetával vagy 1 kevés sóval felteszünk főni.
(A rizst puhára főzzük.)
½ kg sertéscombot 1 jó kanál zsírral és 1 ½ dl vízzel, megsózva feltesszük fedő alatt párolni. (Ha a leve elfő, mindig egy kis vízzel felengedjük.) Időnként megfordítjuk. Ha a villa könnyen belemegy, levesszük a fedőt és vigyázva, hogy le ne égjen, lesütjük zsírjára. A zsírból kiemelve, felszeleteljük. A húst átdaráljuk a rizs közé. Megöntözzük a pecsenye zsír egy részével. Beleütünk 1 egész tojást. Elkeverjük.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a paprikákat. (Ha kimarad a töltelékből, akkor kis almányi gombócokat formálunk belőle.)
Megfelelő lábosban világos rántást – (zsír + liszt) – készítünk.
Felengedjük 1 ½ l paradicsom lével. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. Közben gondosan kevergetjük, hogy a rántás össze ne csomósodjon. Ha a paradicsom jól forr, belerakjuk a paprika nélküli gombócokat.
A paprikákat megfelelő lábosba téve annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és csendes forralással fedő alatt főzzük. Forrástól számítva kb. 15 percig.