Ez az étel igazi hungarikumnak számít. A tradíciók Erdélyhez kötik ezt a receptet, de része maradt a magyar gasztrokultúrának, és leghíresebb receptjeink között van. Autentikusan metélttésztával készítik, de mostanság elterjedt a cérnametélttel készített változat is.


Hozzávalók (6 személyre):
1 csomag – (20 dkg) – cérnametélt, ½ kg túró, 4 db tojás,
25 dkg margarin, 20 dkg porcukor,
4 db réteslap,
1 csomag vaníliás cukor,
1 db citrom héja,
1 csomag mazsola, 1 dl tej,
szükség szerint só

A cérnametéltet kifőzzük bő, tejes, kissé sós vízben, majd jól lecsepegtetjük.
A 4 tojássárgáját 10 dkg porcukorral és 15 dkg margarinnal habosra keverjük. Beletesszük a ½ kg túrót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát. A tojások fehérjét a maradék porcukorral habbá verjük. A leszűrt tésztát a túrós masszába keverjük, majd óvatosan belekeverjük a tojáshabot is.
Egy közepes tepsit kikenünk a maradék margarin felével. Kibéleljük 2 réteslappal – nem baj, ha a tepsi két szélén lelóg. Meghintjük kevés zsemlemorzsával, s elterítjük rajta a túrós cérnametéltet. Visszahajtjuk rá a lelógó réteslapokat, majd a másik
2 lapot a tepsi méretének megfelelően összehajtjuk és ráhelyezzük a tészta tetejére. Margarindarabkákat rakunk rá. Előmelegített sütőben, közepes lángon – (180 °C) – 40 – 45 percig szép pirosra sütjük. 10 percig pihentetjük, majd kockákra vágjuk.