Hozzávalók:
10 dkg finomliszt,
10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
1 ½ kávéskanál sütőpor,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
5 dkg apróra vágott étcsokoládé,
1 db tojás,
1 kávéskanál vaníliaaroma,
10 dkg barna cukor, ½ dl olaj,
2 dl 1.5 % – os zsírtartalmú tej

Bemelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat) és a muffintepsi horpadásaiba beleteszünk egy-egy papírkapszlit.
A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sütőport meg a szódabikarbónát és éles késsel – épp úgy, mintha petrezselymet aprítanánk – morzsásra daraboljuk az étcsokit. A csokimorzsát a lisztes keverékhez szórjuk és előveszünk egy másik tálat.
Ebbe beleütjük a tojást, rácsepegtetjük a vaníliaaromát és hozzáadjuk a barna cukrot, az olajat meg a tejet. Kézi habverővel alaposan összedolgozzuk az egészet és ha már sima, gyorsan hozzáöntjük a csokis-lisztes egyveleghez.
A tésztát fakanállal összekeverjük és evőkanállal arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban. Mehet is a sütőbe kb. 20, ám ha azt szeretnénk, hogy a közepe finom krémes maradjon 18 percre. Ennyi idő alatt a csokimorzsás muffinok megsülnek és közben szépen meg is növekednek.

12 muffin lesz belőle.