Nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozó

Carpinus-betulusCarpinus nemzetséghez 30-40 faj tartozik. Az Északi félteke mérsékelt égövi területein fordul elő. Európában csak két, Észak-Amerikában csak egy faj őshonos. A legtöbb faj Kelet-Ázsiában különösen Kínában él.
Kisméretű fák, amik felhasználás szempontjából a kemény fák közé tartoznak. Lombhullató fák, melyeknek levelei 3-10 cm hosszúak. Virágzata barka virágzat. Egylaki, szél porozta növény. Termése kupaccsal körülvett makk, mely 3-6 mm hosszú, murvalevelekkel burkolt és csoportosan fejlődik. Minden mag, repítő szárnnyal rendelkezik, mely a fajra jellemző.
Az Európai gyertyán (Carpinus betulus), a kis és közepes méretű fák közé, tartozik, rendszerint 10-20 m magas, de néha eléri a 30 m magasságot is.
A Keleti gyertyán (Carpinus orientalis) Délkelet-Európában és Délnyugat-Ázsiában fordul elő. Általában meleg, száraz területeken, alacsonyabb magasságokban található, mint a C- betulus, és méretét tekintve is kisebb fa, csak néha haladja meg a 10 m-t, gyakran inkább bokor.
A japán gyertyán (Carpinus japonica) hasonló a C. orientalishoz, de különbözik tőle, mert a levelei nagyobbak, 8-10 cm hosszúak.
Az észak-amerikai faj, amerikai gyertyán (Carpinus caroliniana) hasonló a C. betulushoz a levél méretét és alakját tekintve. Kérge sima, kékes-szürke, hasonló, de még finomabb szerkezetű, mint az amerikai Bükk (Fagus grandifolia). Népies elnevezése vasfa, vagy kék-bükk.
A gyertyán egy nagyon keményfa, a száraz törzs és a tuskó majdnem fehér. Az asztalos iparban ritkán használják, mert nehéz megmunkálni. Keménysége ugyanakkor alkalmassá teszi, szerszámnyél, zongora és egyéb olyan fából készült eszközök gyártására, ahol egy nagyon kemény, fára van szükség. Pl. hagyományos szélmalmok, parkettagyártás, stb. Kertészeti szempontból a csüngő ágú és oszlopos növekedésű fajtái jelentősek.

Magyarországon termesztésbe vont fajai és fajtái:
Carpinus betulus
Carpinus betulus Columnaris
Carpinus betulus Fastigiata
Carpinus betulus Frans Fontaine
Carpinus betulus Pendula
Carpinus betulus Fastigiata Nana
Carpinus betulus Monumentalis

BT. 2011.01.05.