Története


A legenda szerint hazánkban Aragóniai Beatrix kíséretében érkezett itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg a marcipánt. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között ugyanis egy marcipánból készült sakk készlet örvendeztette meg a vendégsereget. Állítólag maga a marcipán elnevezése is olasz eredetű. Velence védőszentjének, Szent Márknak a nevéből származik, akinek városában a mesterek művészi módon készítették. Sőt, kezdetben a marcipánnak vallási szerepe is volt. Szent Márk napján a templomban osztogatták a hívőknek, hogy az megóvja fogyasztóit a rossztól.
A marcipán készítéséről csak későbbi forrásokból szerezhetünk tudomást. I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem felesége, Bornemissza Anna 1680 – ból származó szakácskönyve szerint a marcipán többféle módon is készíthető. A könyv összeállítója, Keszei János alapanyagként nem csak mandulát ajánl, hanem diót, sőt “fejérmogyorót” is. Érdekes módon szakácskönyvében a csemege neve többféle formában is előfordul. Nevezi marcapántnak, marcepannak és marcephantnak is.
Kugler Géza híressé vált, “Nagy háziczukrászat” című könyve szerint a marcipánt Szent Márton – kenyérnek és marcafánknak is nevezték.
Száz esztendővel ezelőtt még nem volt szakácskönyv marcipán nélkül, és népszerűsége azóta is töretlennek mondható. Magas élvezeti értékű, kedvelt csemege. Nemcsak jól mutat, de finom is. Készítése nem túl komplikált.
És most nézzük a receptet:Hozzávalók:
5 dkg cukor, 1 ½ dl tej, 40 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin,
5 dkg kakaó,
1 db keserű mandula aroma

5 dkg cukrot 1 ½ dl tejjel addig főzünk, amíg teljesen elolvad, majd belekeverünk 40 dkg lisztet és ezzel állandó keverés mellett kb. 5 percig főzzük. Azután levesszük a tűzről és elkeverünk benne 25 dkg Rama margarint.
Azután két egyenlő részre osztjuk. Egyik felébe 5 dkg kakaót, másik felébe 1 keserű mandula aromát keverünk. Egy alufóliával bélelt tepsibe belesimítjuk először a barna masszát, utána tetejére a zöld masszát. – (Sütni nem kell!) – Amikor kihűlt, desszert nagyságú kockákra vágjuk, majd fogyasztásig hűtőben tartjuk.