Bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó
Castanea_sativaCastanea (Szelídgesztenye) nemzetséghez 13 faj tartozik. Föld északi mérsékelt övében él. Az európai gesztenye a Castanea sativa, Nyugat- és Dél-Európában, valamint a Kaukázusban őshonos. Ma már széles körben elterjedt Európában. A fák hosszú élettartamúak és jól ismertek, különösen az ehető termése miatt..
Castanea sativa nagy méretű lombos fa, amely elérheti a 20-35 méter magasságot és gyakran 2 m átmérőjű. A hosszúkás lándzsa alakú, fogazott levelek 16-28 cm hosszúak és 5-9 cm szélesek.
A barka virágzata 10-20 cm hosszú, lehet hím vagy nő ivarú. Az északi féltekén, június végétől július közepéig virágoznak. A nőivarú virágokból őszre fejlődik ki, a tüskés burokban lévő 3-7 barnás makk. A meszes talajt nem viseli el, valamint érzékeny a kora tavaszi és késő őszi fagyokra, vízigénye nagy, évi csapadékigénye 700-800 mm. A fajt széles körben termesztik annak ehető terméséért. A római időkben vezették be az északibb régiókba, és később a szerzetesek kolostor kertjeikbe telepítették. Ma, több évszázados példányok találhatóak Nagy-Britanniában valamint, Nyugat-és Dél -Európában. Széles körben népszerű Törökországban, Portugáliában, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Szerbiában, Boszniában, Horvátországban, és különösen Korzikán.
A Castanea nemzetséghez tartozó néhány faj:
- Castanea crenata (Kelet-Ázsia, Japán)
- Castanea dentata (Észak-Amerika)
- Castanea mollissima (Kína, Kórea)
- Castanea pumila
- Castanea sativa
- Castanea X neglecta

Magyarországon termesztésbe vont fajai és fajtái:
Castanea sativa

Gyümölcstermesztésben:
Kőszegszerdahelyi 29,
Iharosberényi 2,
Iharosberényi 29,
Nagymarosi 22,
Nagymarosi 37,
Nagymarosi 38,

BT. 2011.01.05.