Hozzávalók kb. 4 liter dzsemhez:
2 kg részben meghámozott, nyolcadokba vágott füge,
75 dkg cukor, 125 ml víz,
2 citrom (jól megmosott)

A citromok végeit levágjuk és a gyümölcsöket hosszában elnegyedeljük.
Ezután keresztben is elvágjuk a negyedeket, majd a darabokból eltávolítjuk a magokat.
A fügét, a cukrot, a vizet meg a citromot egy nagy, vastag falú lábasba tesszük és megkeverjük, hogy jól elegyedjenek. Mérsékelt tűzön felforraljuk az egészet és kb. 25 percig főzzük, amíg a lé be nem sűrűsödik egy kicsit. Még ekkor is hígnak fog tűnni, de ha a dzsem kihűl, akkor a szirup tovább sűrűsödik.
A dzsemet üvegekbe töltjük, és előírás szerint lezárjuk.

Megjegyzés:
A fügét csak részben hámozzuk meg, mert a rajta hagyott héj kemény ugyan, de izgalmas állagot ad a dzsemnek. Ráadásul szép, sötét rózsaszín is lesz tőle. Az érett füge rendkívül édes, ezért csak minimális cukrot kell hozzáadni, hogy gazdag, finom dzsem legyen belőle.
Viszont éppen az alacsony cukortartalom miatt jól le kell zárni, hogy sokáig eltartson.
Ha kétségeink vannak a zárás biztonságát illetően, tegyük a dzsemet hideg helyre és minél hamarabb fogyasszuk el.