A Szivarfafélék (Bignoniaceae ) családjába tartozó
Catalpa_bignonioides Catalpa ( Szivarfa ) nemzetség a mérsékelt öv meleg területein őshonos. Észak-Amerika, Karib-térség, és Kelet-Ázsia az őshazája.
.Catalpák többnyire lombhullató fák , amik általában 12-18 méter magasra nőnek és 6-12 méter szélesre. Egy 10 éves fa mintegy 6 méter magas. Nagy szív alakú, három-karéjos levelei vannak, és mutatós, fehér vagy sárga virágai. a széles Termése hüvely termés sok apró maggal, mely általában 20-50 cm hosszú. A magoknak, két vékony repítő szárnyuk van, amik segítik a növények szál által való terjedését. A Catalpák fája elég puha.
A két észak-amerikai faj, Déli-Catalpa (Catalpa bignonioides), és Északi-Catalpa (Catalpa speciosa) már széles körben ültetett díszfák. Mutatós virágai és vonzó alakja teszi a nemzetséget közkedvelté. A Sárga Catalpa (Catalpa ovata) Kínából származik, halványsárga virágai miatt, szintén kedvelt díszfa az egész világon. A legnagyobb élő Catalpa Michiganben található, melyet 1879ben ültettek. A legöregebb 150 éves példány Angliában található.
Magyarországon termesztésbe vont fajai és fajtái:

Catalpa bignonioides
Catalpa bignonioides Nana
Catalpa erubescens
Catalpa ovata
Catalpa speciosa

BT. 2011.01.05.