A Rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó
ChaenomelesChaenomeles (japánbirs) nemzetségnek három faja ismert. Ezek lombhullató tüskés bokrok, melyek 1-3 m magasra nőnek. Kelet-Ázsiában, Japánban, Kínában és Koreában őshonosak. A virágok 3- 4, 5 cm átmérőjűek, ötszirmúak. Leggyakrabban narancs-piros színűek, de lehetnek fehérek vagy rózsaszínűek is. Termése almatermés. Néha tévesen Chaenomales japonica nevet használnak olyan növényeknél, ami valójában Chaenomeles x superba, ez a Chaenomeles speciosa és a Chaenomales japonica hibridje.
C. cathayensis Nyugat-Kínában őshonos, és a legnagyobb terméssel rendelkezik a nemzetségen belül. Termése körtealakú, 10-15 cm hosszú és 6-9 cm széles. A virágok általában fehérek vagy rózsaszínűek. A levelek 7-14 cm hosszúak.
Chaenomeles japonica
C. japonica (japán birs), ez Japánban őshonos. Termés apró, almaalakú, 3-4 cm átmérőjű. A virágok általában pirosak, de lehetnek fehérek vagy rózsaszínűek is. A levelek 3-5 cm hosszúak.
C. speciosa (kínai Virágos Birsalma, syn.: Chaenomeles laganaria, a Cydonia Lagenaria, a Cydonia speciosa, Pyrus japonica) Kínában és Koreában őshonos. Termése alma alakú 5-6 cm átmérőjű. A virágok pirosak. A levelek 4-7 cm hosszúak.
A kertekben a hibridek a leggyakoribbak. C. × superba ( C. speciosa × C. japonica), míg a C × vilmoriniana a C. speciosa × C. cathayensis hibride, a C. × clarkiana C. japonica × C. cathayensis hibride. A hibrid C. × californica három fajnak a hibride (C. × superba × C. cathayensis). Sok kertészeti fajta van termesztésben.
A nemzetség igen népszerű Európába egyes részein, és Észak-Amerikában. A legtöbb fajta 2 m magasra nő, de akadnak sokkal kisebbek is és talajon elfekvők is.
A termése nagyon kemény, fanyar és nagyon kellemetlen ízű, nyersen emberi fogyatásra alkalmatlan. Néhol likőrt, vagy lekvárt készítenek belőle. Pektin tartalma megegyezik az almáéval és a birsével. A gyümölcse több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom (150 mg/100 g).

BT. 2011.01.05.