A Boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó:
ClematisClematis (Iszalag) nemzetség természetes előfordulási helye a kontinentális és mérsékelt éghajlatú területek. A nemzetségbe közel 300 faj tartozik, és a kertészek folyamatosan állítanak elő újabb és újabb fajtákat.
Többnyire erőteljes, fás, liánszerű növény. A fás szár nagyon törékeny, csak az idősebb részek fásodnak el kellően. Egyes fajok lágyszárú évelő növények. A hűvös mérsékelt övi területeken az előforduló fajok lombhullatóak, de a melegebb éghajlat alatt élő fajok örökzöldek. Akkor érzik magukat a legjobban, amikor a gyökerek árnyékos helyen vannak, de a növény felső része teljes napot szeret. Általában nem bírják a savanyú talajokat.
A virágzás ideje és helye változó, tavasszal nyíló klematiszok az előző évi száron nyílnak, míg a nyáron virágzó iszalagok csak az új hajtások végén.
Clematis fajok főleg az északi félteke mérsékeltövi területein, kisebb mértékben a trópusokon őshonosak.
Az egész nemzetség illóolajokat tartalmaz, és ezek a vegyületek, rendkívül irritálják a bőrt és a nyálkahártyát, nagy mennyiségben lenyelve belső-vérzést okozhat. Metszésnél ajánlott kesztyűt viselni.
Annak ellenére, hogy mérgező, az indiánok igen kis mennyiségben használják, migrénes fejfájás és idegrendszeri zavarok kezelésére.

BT. 2011.01.05.