Hozzávalók:
1 kg még puha belű zöld dió >> (legjobb a június 10 és 20 – ika közötti), só, ½ kg cukor,
5 dl víz, néhány szegfűszeg,
1 db fahéj

1 kg még puha belű zöld diót kötőtűvel darabonként több helyen megszurkálunk, aztán hideg vízben áztatjuk. A vizet 8 napon át leöntjük és friss vizet adunk a dióra. A 9. napon a leszűrt diókat enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és ½ kg cukorból és 5 dl vízből főtt sziruppal leöntjük, azután 12 órán át hűvös helyen hagyjuk. A forró sziruppal való leöntést 12 óránként ötször ismételjük – tehát: 2 és fél napon át.
Mikor utoljára főzzük fel a szirupot, néhány szegfűszeget és 1 db fahéjat is főzünk vele, amiket kidobunk belőle, mikor a már üvegekbe rakott dióra öntjük.
(A diók végül egészen feketék lesznek.)
Dupla celofánnal kötjük le az üvegeket.
(Használhatjuk a dió likőrből megmaradt alkoholos fél diókat is.)