A Szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozó Cotinus (Cserszömörce) nemzetségnek két faja említésre méltó. Ezek az északi félteke mérsékelt égövében őshonos lombhullatók, 3-13 cm hosszú levelekkel, melyek nagyobb bokrok, vagy kisebb fák lehetnek.

cotinus Magyarországon a Déli-vértesben, a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint Balaton-felvidéken található, de kertekben is előszeretettel telepített fás szárú, cserje vagy fa a Cotinus coggygria (cserszömörce). Egyéb nevei: szumák, cserzőfa, szömörcefa.

Kertészeti szempontból a piros illetve a sárga lombú fajtái jelentősek.

A cserszömörce–molyhos tölgy bokorerdő jellegzetes növénye, meleg, száraz, meszes helyeket kedveli.

Rügyei aprók, szórt állásúak, gömbölydedek, vörösesbarnák. A félhold alakú, nagy levélripacs kiugró levéltalpon ül. Hajtásai vékonyak, hengeresek, világosbarnák. Levelei kerekdedek vagy fordítottan tojásdadok lekerekített csúcsúak, ép szélűek, lemez alapjuk hirtelen elkeskenyedők. Ősszel a rikító sárgától a vérvörösig az alap faj is, csodálatosan színeződik.

Virágai vékony, hosszú, szőrös kocsányokon, fürtökből, összetett piramis alakú, végálló dús bugában nyílnak. Eleinte zöldessárgák, majd szürkés-lila színűek. Termései apró, piros, éréskor barna csontárok.

Fája színes gesztű, finom szövetű, selymes fényű, aranysárga színű. Gyulladáscsökkentő hatású. Fertőtlenítőszert is készítenek belőle (fogíny-, torokgyulladás, aranyeres bántalmak, bélhurut, gyomor- és bélvérzés ellen). A növényből ipari bőrcserző-anyagot és sárga festékanyagot is előállítanak. A kézműiparban kelmefestőszer volt, a népművészek ma is hasznosítják ilyen célra. A cserszömörce latin nevéből ered a Cotinus szájvíz neve is.

Másik faja a  Cotinus obovatus , (syn. Rhus cotinoides ) az Egyesült Államokban honos. Ez egy nagyobb méretű növény, gyakran kis fa mely 3-5 méter magas, törzse a földtől (20-35 cm-re) 8-14 cm átmérőjű. A levelek is nagyobbak, 6-13 cm hosszúak, világos színűek, általában világosabbak, mint az eurázsiai fajoké. A virág fejek általában gyérebbek, mint a C- coggygriáé.

 

Magyarországon termesztésbe vont fajai és fajtái:

Cotinus                                     ’Grace’

Cotinus             coggygria

Cotinus             coggygria            ’Kanárimadár’

Cotinus             coggygria          ’Royal Purple’

B.T. 2011-10-03