A Rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Crataegus (Galagonya) nemzetséghez közel 200 faj tartozik. Ezek többnyire nagyméretű cserjék vagy kisebb fák, jellemzően szúrós ágtövisekkel. Az Északi-félteke mérsékeltövi területein Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonosak.

Leveleik szórt állásúak, a virágzat, sátorozó buga. Termésük  almatermés, mely a vacok megduzzadásával keletkezik. A termésfal (a mag héja) nagyon kemény. A termést az állatok a maggal együtt fogyasztják el, majd a mag a bélcsatornán sértetlenül áthaladva az anyanövénytől távol jut ki a külvilágba. A galagonya a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazott gyógynövény. Jótékony hatását a 19-20. században igazolták. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki. A nemzetség rendkívül faj-gazdag sok az átmeneti és hibrid alak, változat. A Kárpát-medencében négy faj őshonos.

Az egybibés galagonya (C. monogyna.) Európa elterjedt növénye, nagy bokorrá, vagy legfeljebb 10 m magas, többtörzsű fává növekszik. Sűrű, szúrós ágrendszere van, levelei mélyen karéjosak. Virágai aprók, öt fehér szirmúak, nehéz illatúak, tavasz végén, a lombfakadás után, bogernyőben nyílnak. A belőlük fejlődő egymagú, éretten mélyvörös színű termések is csomókban állnak. Gyógynövény.

cseregalagonya (C. laevigata (Pior.P) DC. syn. C. oxyacantha) Levelei az egybibés galagonyáénál kevésbé mélyen karéjosak, kissé bőrszerűek, a bibék és a magok száma kettő.

köztes galagonya (C. X media) az egybibés és a cseregalagonya hibridje.

fekete galagonya (C. nigra) a Csepel-szigettől a Mohácsi-szigetig fordul elő ártéri füzesekben. Ritka, védett cserje. Legfeljebb 5 m magas, alig tövises, fává is megnőhet. Termései feketék, levelei nagyobbak, 5–10 cm hosszúak, fonákuk szürkén gyapjas.

 

Magyarországon termesztésbe vont fajai és fajtái:

Crataegus            crus-galli

Crataegus            flabellata

Crataegus            laevigata

Crataegus            laevigata          Poul’s Scarlet

Crataegus            lavalleei

Crataegus            lavalleei            Carrierei

Crataegus            monogyna

Crataegus            monogyna        Stricta

Crataegus            mordenensis

Crataegus            mordenensis            Snowbird

Crataegus            mordenensis    Toba

Crataegus            nigra

Crataegus            orientalis

Crataegus            pedicellata

Crataegus            persimilis

Crataegus            persimilis            Splendens

Crataegus            pinnatifida

Crataegus            pinnatifida        Tahi

 

B.T. 2011-10-18