Az ébenfafélék (Ebenaceae) családjába tartozó,

Diospyros (datolyaszilva) nemzetséghez mintegy 450-500 faj tartozik.

Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye.

A Himalájában és Burma, Thaiföld, Indokina, Kína, Korea és Japán hegységeiben őshonos. Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi és szubmediterrán klímában.

A datolyaszilva legfeljebb 15 m magas, lombhullató, gömbölyű, laza koronájú, egy vagy kétlaki fa. Nagy, bőrszerű, fényes levelei szép díszek, szórt állásúak, 25×10 cm nagyságúak, elliptikus vagy tojásdadalakúak, ősszel lombhullás előtt sárgára vagy narancsvörösre színeződnek. A barna szőrű levélnyél kb. 2,5 cm-es. A 4 tagú, levélhónalji, csüngő virágok egyivarúak, csészeleveleik és szirmaik az alsó felükön csőszerűen összeforrtak. A termős virágok magányosan fejlődnek, csészéjük nagy, széles, hátratört cimpájú, kb. 3 cm átmérőjű, és nagyobb, mint a világos zöldessárga, harang alakú párta. A legfeljebb 1 cm-es porzós virágok mindig hármasával állnak, csészéjük csak feleakkora hosszú, mint a párta. A 2–3 cm-es nem feltűnő virágok egyesével, nyár elején nyílnak.

Termése csüngő, 8 cm nagyságú, széles-gömbölyded bogyó. A terméshéj vékony, sima, fényes, megérve sárga, narancs vagy vörös színű. A termés lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy, a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen. Megérve a bogyó édes ízűvé, zamatossá válik. A gyümölcsök ősszel kezdenek érni és sokáig a fán tarthatók. A termések alakja igen változatos. Lapított gömb és megnyúlt típusok is előfordulnak, melyek súlya megközelíti a fél kg-ot. Tárolás és utóérés után, narancssárga húsa puha, édes, íze a sárgabarack dzsemre emlékeztet. A bogyókat teljesen éretten, a csészével együtt vágják le a fáról, a túl korai betakarításnál aromájuk nem tud teljesen kialakulni. A termések hűtve több hétig tárolhatóak. A gyümölcsöskertekbe és ültetvényekbe telepített fák 3-4 évente akár 100 kg termést is hozhatnak.

Talajtípusra közömbös, vízigénye közepesnek mondható, de meghálálja az öntözést, teljes napfényt, és jó tápanyagellátást igényel. Nálunk −20 °C-ig télálló, de fiatal korban fagyérzékeny. A fák az őszi kertnek szép díszei, matuzsálemi kort is megérhetnek.

Magyarországon termesztésbe vont fajai és fajtái:

Diospyros            kaki

Diospyros            lotus

B.T. 2012-01-31.