A Hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó

Erica (Hanga) nemzetséghez mintegy 860 fajt soroltak.

A nemzetség zöme Afrika déli részén él; a legtöbb Fokföldön vagy annak közelében, több fajuk él még Afrika egyéb részein, és Nyugat-, illetve Észak-Európában, Madagaszkár és a Földközi-tenger térségében. Egy-egy termőhelyen akár tucatnyinál is több faj él együtt, alacsony cserjés bozótokat hozva létre a téli csapadékban bővelkedő tájakon. Számos fajukat dísznövénynek termesztik; ezeknek sok kertészeti változatát nemesítették ki.

A fajok többsége kis cserje (0,2-1,5 m magas), de akad néhány magasabb faj is. A legmagasabb az E.arborea és az E. scoparia, melyek elérik a 6-7 m magasságot. Mindegyik örökzöld, a parányi tű-szerű levelek 2-15 mm hosszúak, az ilyen típusú leveleket a hangáról „erikoid” típusúaknak nevezik. Virágaik nagyok, fehérek, sárgák, pirosak vagy skarlátszínűek; néha a levél hónaljban nyílnak. A feltűnő virágzatra főleg azoknak a fajoknak van szüksége, amelyeket nem rovarok, hanem madarak poroznak be.

A magok nagyon  kicsik.

Az egyértelműen mészmentes, savanyú, lehetőleg sok szerves anyagot tartalmazó talajokat kedveli. A vegetációs időszakban sok vizet igényel, de miután elvirágzott, már nem kell öntözni. Mivel a termesztett fajok többsége hidegkedvelő, ha magról akarjuk őket szaporítani, a magokat télen tegyük ki fagyhatásnak. Vegetatívan dugványról vagy bujtással szaporítható.

Az Erica nemzetséghez szorosan kapcsolódik a Calluna nemzetség, amit régen ide soroltak.

Magyarországon termesztésbe vont fajai és fajtái:

Erica                carnea

Erica                carnea            Isabell

Erica                carnea            Sherwood Creeping

Erica                carnea            Vivellii

Erica                darleyensis

Erica                darleyensis            Krammer’s Rote

Erica                darleyensis        White Perfection

Erica                terminalis

B.T. 2012-02-05.