Hozzávalók (6 személyre)
¼ kg száraz bab, kb. 2 l víz, 8 dkg zsír, 5 dkg liszt, ½ fej vöröshagyma, só
80 dkg füstölt sertéscsülök vagy ¼ kg kolbász

Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. – (A bab így gyorsabban puhul meg.) – Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot és puhára főzzük. Ha jól megpuhult, berántjuk. Sötétbarna rántást készítünk, ebbe belereszeljük a vöröshagymát, kevés sót is teszünk hozzá. Nagyon finom füstölt disznócsülökkel, kolbásszal (karikára vágva). Tálalás előtt lehet apró csipetkéket belefőzni és tehetünk bele tejfölt is.