Hozzávalók (6 személyre)
80 dkg hátszín vagy fartő, ¼ kg velős vagy ritka csont, 2 l víz, ½ kg vegyes zöldség, 10 szem bors, 1 db szárított gomba, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál só

A szép hátszínt vagy fartőt, velős vagy ritka csontot langyos vízben jól megmossuk. Feltesszük annyi vízben, amennyire szükségünk van. Legjobb tálalás előtt 3 – 3 ½ órával tűzhöz tenni. Ez a hús minőségétől függ. Egyenletes lassú tűznél főzzük. Ha már a hús félig megfőtt, bezöldségezzük, fűszert és sót teszünk bele. Ha a hús puha, félrehúzzuk, és kevés hideg vizet öntünk rá, higgadni hagyjuk, hogy szép színű legyen. Leszűrjük és tetszés szerinti tésztát teszünk bele.