Története:

A 16 éves Franz Sacher kezében egy jókora tortával lépett Metternich kancellár elé. “Ezt a tortát kreáltam – mondja elfogódottan – kérem kóstolja meg, kegyelmességed! Int a fiúnak, hogy tegye le a tortát az asztalra és szeljen belőle. Kezébe veszi a tányérkát a tortaszelettel és enni kezdi. Az első falatot a szájában tartja, mint ahogyan a bort szokták kóstoláskor. Elgondolkodva vár, míg finom, bonyolult ízei hatni kezdenek az ínyére, aztán mosolyogva elismerően bólint: “Nagyon jó, igazán finom!” A születésnapi hercegi koronával ékes étlapon másnap ez áll a desszertnél: “Torta Sacher módra”. A Sacher torta, amely túl élte a kancellár hatalmát, Ferenc Józsefet, a Habsburg házat, de még az Osztrák – Magyar Monarchiát is, ezzel megszületett.


Hozzávalók:
14 dkg vaj, 18 dkg csokoládé,
12 dkg liszt, 16 dkg cukor,
8 egész tojás

Töltelék:
5 dkg baracklekvár

Csokoládémáz:
20 dkg cukor, 20 dkg csokoládé,
½ l víz

A csokoládét felolvasztjuk. A tojás fehérjéket kemény habbá verjük és beletesszük a lisztet. A vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit a cukorral és ezt is jó habosra keverjük. Végül belekerül a csokoládé és a lisztes tojáshab.
Vajjal kikent, kilisztezett tortaformába öntjük és lassan megsütjük.
Kidöntjük egy szitára és onnan újra vissza, hogy egyenesen feküdjön. Tetejére kenjük a baracklekvárt és erre kerül a csokoládémáz.
Csokoládémáz:
A cukrot, csokoládét és a vizet kis lábosban folytonos keverés mellett szép simára főzzük.