A Sacher  torta alighanem a világ leghíresebb tortája – pedig az eredeti receptet csak kevesen ismerik, mert vastag páncélszekrénybe zárva őrzik. Nem beszélve arról, hogy már Franz Sacher szakácstanonc 1832-ben született legendás hírű kreációja előtt is voltak csokoládétorták, időközben meglehetősen sok olyan Sacher torta recept került forgalomba, amely elég jól megközelíti az eredetit. Legtöbbjük mindazonáltal eltekint a mázkészítésnél az elég fáradságos “táblázás”-tól. Ahhoz ugyanis, hogy a máz szép fényes legyen, a csokoládémasszát alaposan megdolgozzák kaparólapáttal márványlapon. Habár étkezéskor a látvány is igen fontos, ha ennél a híres tortánál minden más stimmel, akkor az első élvezetes harapáskor nyugodtan szemet hunyhatunk afölött, ha a máz kicsit mattabb. Fő, hogy a torta íze jó legyen!


Hozzávalók:
7 egész tojás, 15 dkg vaj, 12 ½ dkg porcukor, 15 dkg étcsokoládé,
1 csomag vaníliás cukor,
12 ½ dkg kristálycukor, 15 dkg liszt,
kevés vaj és liszt a tortaformához,
meleg baracklekvár, barackpálinka vagy rum

Csokoládémáz:
25 dkg ét csokoládébevonó, 30 dkg cukor, 1.25 dl víz

A vajat szobahőmérsékletűre hagyjuk melegedni, majd a porcukorral habosra keverjük.
A csokoládét – (lehetőleg gőz felett) – megolvasztjuk. Közben a vajat vaníliás cukorral megízesítjük és a tojások sárgáit egyenként belekeverjük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy tortaformát vajjal kikenünk és belisztezünk, a lisztfelesleget a formát megfordítva kiütögetjük. A tojás fehérjéket felverjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a masszából kemény habot verünk. A felolvadt csokoládét a tojássárgás masszához keverjük és a tojáshabot a liszttel váltakozva szintén hozzákeverjük.
A masszát a tortaformába töltjük és kb. 1 óra hosszat sütjük.
A tortát kivesszük és hagyjuk, hogy kihűljön. – (Hogy a torta alja sima legyen, a sütés után mindjárt ráborítjuk a munkafelületre, majd 25 perc elteltével ismét ráborítjuk.)
A baracklekvárt egy kis barackpálinkával vagy rummal elkeverjük.
A tortát vízszintesen kettévágjuk és mindkét vágási felületet bekenjük baracklekvárral. Ismét összeillesztjük és a tortát körös-körül vékonyan bekenjük baracklekvárral.
A mázhoz egy lábasban összekeverjük a vizet a cukorral és erős lángon bő 5 percig forraljuk. Levesszük a tűzről és ajakhőmérsékletűre hűtjük. Ezzel párhuzamosan a csokoládét gőz felett lassan megolvasztjuk, vigyázva, nehogy túlhevüljön. A meleg csokoládét az ugyancsak meleg cukros vízhez keverjük, míg a máz krémszerű nem lesz. Közben vigyázzunk, hogy a máz pontosan ajakhőmérsékletű legyen, mert különben elveszti a fényét. – (Ha túl sűrű a máz, öntsünk még egy pici vizet a cukros lábasba, lötyköljük körbe benne, majd ezzel hígítsuk a mázat.)
A mázat gyorsan, azaz egyetlen mozdulattal öntsük rá a tortára s lapáttal vagy nagyon széles pengéjű késsel azonnal osszuk el egyenletesen és simítsuk el rajta. Hagyjuk megszáradni.