Hozzávalók:
20 dkg vaj, 25 dkg porcukor,
8 egész tojás, 20 dkg mandula,
24 dkg étcsokoládé,
½ rúd vanília, kevés vaj és liszt a tortaformához, meleg baracklekvár, rum

Csokoládémáz:
25 dkg ét csokoládébevonó,
30 dkg cukor, 1.25 dl víz

A mandulát lehéjazzuk és ledaráljuk. A csokoládét lereszeljük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A vajat először a porcukorral azután a tojások sárgáival jól elkeverjük. Beletesszük a vaníliát, mandulát, csokoládét és a tojáshabot. Kikent és lisztezett tortaformába tesszük. 1 óráig lassú tűznél sütjük.
A tortát kivesszük és hagyjuk, hogy kihűljön. – (Hogy a torta alja sima legyen, a sütés után mindjárt ráborítjuk a munkafelületre, majd 25 perc elteltével ismét ráborítjuk.)
A baracklekvárt egy kis rummal elkeverjük.
A tortát vízszintesen kettévágjuk és mindkét vágási felületet bekenjük baracklekvárral. Ismét összeillesztjük.
A mázhoz egy lábasban összekeverjük a vizet a cukorral és erős lángon bő 5 percig forraljuk. Levesszük a tűzről és ajakhőmérsékletűre hűtjük. Ezzel párhuzamosan a csokoládét gőz felett lassan megolvasztjuk, vigyázva, nehogy túlhevüljön. A meleg csokoládét az ugyancsak meleg cukros vízhez keverjük, míg a máz krémszerű nem lesz. Közben vigyázzunk, hogy a máz pontosan ajakhőmérsékletű legyen, mert különben elveszti a fényét. – (Ha túl sűrű a máz, öntsünk még egy pici vizet a cukros lábasba, lötyköljük körbe benne, majd ezzel hígítsuk a mázat.)
A mázat gyorsan, azaz egyetlen mozdulattal öntsük rá a tortára s lapáttal vagy nagyon széles pengéjű késsel azonnal osszuk el egyenletesen és simítsuk el rajta. Hagyjuk megszáradni.