Az oltások sebfelületének kezelésére oltóviaszt használunk. Leggyakrabban olvadó paraffinolvasztott paraffint, melyet meleg-vizes fürdővel tartunk olvadt állapotban. Ebbe az olvadt paraffinba mártjuk bele a kézben oltott növényeket úgy, hogy egy pillanatra beledugjuk a növény felső(oltott) részét.  Átoltásoknál vagy egyéb esetekben, ahol nem mártható a növény, ecseteléssel visszük fel az olvadt paraffint. A kereskedelemben kapható, hidegen kenhető sebkezelő viasz, erre a célra nemigazán alkalmas.

paraffinA paraffin vegyipari termék, melyet ötkilós táblákban lehet beszerezni. Különböző olvadáspontú és olajtartalmú kapható belőle. Ajánlatos alacsony olvadáspontú viaszt választanunk. Léteznek kertészeti felhasználásra átalakított paraffinok, amiket különböző adalékanyagokkal és festékkel kevernek kémiai cégek.

Viaszt beszerezni nem mindig egyszerű feladat. A MOL gyárt paraffint és ez általában nagyobb MOL telepeken beszerezhető, de ezen kívül is van néhány cég aki foglalkozik paraffin illetve oltóviasz forgalmazással. Ezek közül kettőt tudok az érdeklődők figyelmébe ajánlani.

Paraffin forgalmazással is foglalkozik az ANILIN Zrt.  Több információ: ide kattintva a honlapjukról beszerezhető.

Oltóviasz forgalmazásával is foglalkozik az ERDŐKÉMIA kft. Több információ: ide kattintva a honlapjukról beszerezhető.

B.T. 2011.02.21.