Az Ázsiában őshonos fügefa levele már Ádámnak és Évának is öltözékül szolgált. – Ma ismert kb. 700 fajtája közül azonban némelyik mérsékelt éghajlaton, így Magyarországon is megél és éppen mostanság ontja mézédes termését.
Kényes gyümölcs, csak érett állapotban érdemes leszedni és tanácsos mihamarabb elfogyasztani. Különféle édességeket, lekvárt/dzsemet készíthetünk belőle, de remek párost alkot karakteres sültekkel, sőt (sárgadinnye helyett) parmai sonkával is.

Hozzávalók (kb. 5 db 4,5 dl-es üveghez)
2 kg füge, 1 kg kristálycukor, 2 citrom leve, 1 vanília rúd,
1 tasak zselésítő anyag (2:1)

Érdemes érett, de még nem túlérett fügéből készíteni. A gyümölcsöt leöblítjük (meghámozni nem szükséges), szárvégét leválasztjuk, az esetleg hibás, foltos, madár kóstolta részeket kivágjuk, elnegyedeljük. Inox vagy hibátlan zománcú lábasba szórjuk, összekeverjük a cukorral és a citromok átszűrt levével. Lefedjük, 8-12 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Jól átkeverjük a masszát, hozzáadjuk a leöblített, felhasított vanília rudat, és gyakorta megkeverve, mérsékelt tűzön 1 órán át főzzük-sűrítjük.
Ez idő alatt a kevésbé érett fügék is teljesen megpuhulnak. Lehúzzuk a tűzről, kiemeljük belőle a vaníliát, bot mixerrel finomra turmixszoljuk. Belekeverjük a zselésítő anyagot, majd a tűzre visszatéve 2 percig forraljuk. – (Vigyázat pöfékel!)
Színültig töltjük vele a patyolat tiszta, meleg vízfürdőbe állított, csavaros üvegeket, gondosan lezárjuk, fejre állítjuk, végül 10 perc múlva talpukra fordítjuk őket, és hagyjuk egészen kihűlni a lekvárt.

Tippek:
Főzhetjük két lépésben is: a lecukrozott fügemasszát valamennyi ideig főzzük, aztán később, akár másnap folytatjuk és befejezzük. Ne felejtsük el kivenni belőle a vaníliát illetve az egyéb darabos fűszereket, mert ezeket a bot mixer felaprítja és nem kellemesek a lekvárban!

Változatok:
– Vanília helyett ízesíthetjük 2 kisujjnyi fahéjrúddal, 1 kávéskanál őrölt/nagy diónyi friss gyömbérrel, 1-2 chili paprikával is.
– A kész lekvárt 0,8-1 dl jó minőségű brandyvel, ánizspálinkával is illatosíthatjuk.
– Mielőtt hozzáadnánk a zselésítő anyagot, néhány gerezd dióval, hámozott mandulával gazdagíthatjuk.

Megjegyzés:
A fügedzsem/-lekvár zselésítő anyag nélkül is meglehetősen sűrű, kenyérre kenegetni éppen ideális. Ha azonban (pl. apró-) sütemények töltéséhez szeretnénk használni, nem árt a dzsemfix.