Ökológiai igénye: Az almafa alkalmazkodóképessége eléggé nagyfokú, talán ezért is ez a gyümölcs a világ gyümölcstermesztés mennyiségében a második helyen áll a narancs után.
Hőmérséklet igénye 15- 30 C fok közé tehető, de nagy termésmennyiségre és jó minőségre csak a szélsőségektől mentes, kiegyenlített hőmérsékletű területeken lehet számítani. Ültetvényeket azokon a területeken érdemes létesíteni, ahol az évi középhőmérséklet 9-10 C
fok. A nagymértékű téli lehűlések (-20 C fok alatt) közvetlen fapusztulást nem okoznak, hanem a szállító edénynyalábok károsodnak. Ennek következtében a következő tenyészidőszakban a fa vékony hajtásokat, kisebb leveleket fejleszt és ritka lombozat jellemző a fára. A gyümölcsök mérete, színeződése és tárolhatósága is romlik. A késő tavaszi fagyok (-4 C fok alatt) nemcsak a bimbók, virágok és terméskezdemények elpusztulását okozzák, hanem a levélkezdemények is torzulnak és minőségromlás és gyümölcstorzulás is, fellép.

Az almafa évi vízigénye 600-800 mm, amelyből 350-550 mm-t a tenyészidőszakban igényel. Magyarország jelentős területén az alma nyári vízigényét csak öntözéssel lehet biztosítani.

A termőhely kiválasztásakor kerülni kell a jégeső veszélyes területeket.

Az alma nem tartozik a legfényigényesebb növények közé, de a termés mennyiségéhez és minőségéhez az optimális fényviszonyok is hozzá járulnak. Az árnyékos koronában nem csak a gyümölcs színeződése lesz rossz, hanem a termőrügyek differenciálódása is akadályozott.

Talajjal szembeni igényére jellemző, hogy az 5,7-7,6 Ph tartományban érzi jól magát, azaz a semlegeshez közeli talajokat kedveli. Nemcsak a túl homokos, alacsony szerves-anyag tartalmú területek, hanem a nehezen
felmelegedő agyagos, valamint az igen magas humusztartalmú úgynevezett fekete földek és lösztalajok sem alkalmasak a gazdaságos almatermesztésre. Az almafajták ökológiai igénye nem egyforma. Három elméleti csoportot képezhetünk. Első a kozmopolita csoport például Jonathán, Idared. Második a tenyészidőszak alatti hőmérsékletváltozásokra érzékeny fajták például Red Deliciosus fajtakör valamint a forró száraz nyarakra érzékeny Gloster és a hosszú tenyészidőszakot igénylő fajták például a Granny Smith. A harmadik a speciális termőhely igényű, például hűvös és csapadékos időjárást igénylő fajták: McIntosh, Cox narancs renet.

Művelés módok: (folyt. köv.)

httpv://www.youtube.com/watch?v=08wbgwT39hI

B.T. 2011-03-06