Még a századforduló utáni első évtizedekben, abban a hiszemben sütöttek gubát karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Ma már egész évben készítjük ezt a nagyon finom magyar ételt.

 


Hozzávalók (4 személyre)
8 db szikkadtabb kifli, 6 dl tej,
15 dkg darált mák,
3 – 4 evőkanálnyi méz,
2 dkg margarin,
1 dkg vaníliás cukor, citrom

A tejben olvasszuk fel a vaníliáscukrot, 2 evőkanál mézet és a margarin felét. A kifliket vágjuk szeletekre – (ha nem elég szikkadtak, egy tepsiben, előmelegített sütőbe tegyük be egy kicsit) – és locsoljuk rájuk a tejet. (Ha kell, forgassuk át, hogy egyenletesen megszívják magukat, majd egy-két percre tegyük szűrőbe, hogy a felesleg tej lecsöpöghessen.) A darált mákhoz vegyítsünk egy kis reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve ezt is adjuk a kifli karikákhoz. A maradék margarinnal kenjünk ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, terítsük el benne a mákos kifli karikákat, majd előmelegített, közép meleg sütőben 5-10 percig süssük a gubát. Kockákra vágva melegen tálaljuk, s ekkor csorgassuk rá a méz maradékát.

Mák helyett dióval is finom. (Egyébként akár mákkal, akár dióval készül, a méz kiváltható porcukorral is.)