Hozzávalók:
75 dkg nagyobb kalapú gomba,
50 dkg eidami sajt (vagy más keményebb sajt is jó),
15 dkg liszt, 1 – 2 csipetnyi só,
3 evőkanál tej, 2 db tojás,
15 dkg zsemlemorzsa,
½ l olaj a sütéshez

A gombákat alaposan mossuk meg, szárítsuk jól le és óvatosan válasszuk le a kalapjukat. – (A törzsükből készíthetünk pl.: gombamártást valamilyen ételhez.) – A kalapok belsejébe ízlés szerint szórjunk egy kis sót. A sajtot vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.
A panírozáshoz vegyünk elő 3 mélytányért. A tojást verjük fel kissé villával, keverjük hozzá a sót és a tejet. A másik két tálba tegyünk lisztet, illetve zsemlemorzsát.
A gombát / sajtot alaposan forgassuk meg a lisztben, majd a tojásban, – (mindenhova kerüljön, még a kalap belsejébe is) – végül a zsemlemorzsában. Ha valahol kimarad egy folt, kézzel nyomkodjuk rá. A sajtot még egyszer panírozzuk, – (csak tojásban és morzsában) – hogy ne tudjon sülés közben kifolyni. (Ha maradt tojás, keverjünk bele fele – fele arányban annyi lisztet és zsemlemorzsát, hogy kis lepényt formálhassunk belőle, és ezt is kisüthetjük.)
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat – (kb. 2 cm vastagon legyen az edényben). Akkor jó a hőmérséklete, ha pici panírt beledobva azonnal pezsegni kezd.
Vegyük közepesre a lángot, és tegyünk bele annyi gombát, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett.

Sajtból egyszerre csak 2 – 3 darabot süssünk, hogy ne hűtse le túlzottan az olajat. Kb. 1.5 – 2 percig hagyjuk sülni az alsó oldalát, – (közben figyeljük, nehogy túlzottan barnuljon) – majd óvatosan fordítsuk meg mindet, és ugyanígy süssük meg a másik oldalukat is. A sajtba ne szúrjunk bele villával, mert ki fog folyni, inkább két lapáttal forgassuk.
A kész gombákat / sajtokat tegyük egy tálba, amelyet előzőleg kibélelünk konyhai papírtörlővel az olaj leitatásához. Cseréljük a papírtörlőt, ha már úgy látjuk, hogy újra van szükség.
Lehetőleg azonnal, frissen tálaljuk.