A talkedli nem más, mint egy – származását tekintve – cseh fánk, de hazánkban is sokfelé sütik, legalábbis az én nagymamám nagyon sokszor készítette, ahogy visszaemlékszem gyerekkoromra. Házi baracklekvárral, szilvalekvárral ettük. Olyasmi, mintha a fánk és a palacsinta találkozott volna.


Hozzávalók:
1 dkg élesztő, 2 db kockacukor,
2 ½ dl tej, 3 ½ dl liszt, 2 egész tojás, csipet só, zsír, lekvár vagy porcukor

1 dkg élesztőt kelesztünk 2 db kockacukorral 1 dl langyos tejben.
3 ½ dl lisztet öntünk tálba, beleütünk 2 db nyers tojást, hozzákeverünk csipet sót. Az élesztőt tejjel jól elkeverjük, miközben lassanként annyi tejet – (kb. 1 ½ dl – t) – öntünk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztaszerű lesz.
Kendővel lefedve, langyos helyen kelesztjük, míg még egyszer akkorára duzzad, mint eredetileg volt.
A talkedli sütőt a gázra tesszük, egyharmad részig olvasztott zsírt teszünk a mélyedésekbe és mikor ez forró, merőkanállal tésztát teszünk a mélyedésbe. Nem túl hirtelen megsütjük mindkét oldalán pirosra.
Lekvárral tálaljuk, de előtte porcukorral meghintjük.