Miután az-az ötletem támadt, hogy készítek egy saját honlapot, eszembe jutott hogy létre kéne hozni egy növénytárszerűséget, ahol minél több növényről találni leírást, képeket.

Ennek a megszerkesztése több évbe is eltarthat, ha az ember igazán jól akarja csinálni.

Címül pedig azért választottam a ‘Mi Enciklopédiánk’ -at mert abban bízom, hogy idővel a honlap látogatók közül is jó néhányan beszállnak a szerkesztésbe.

Ennyi bevezető után néhány szót kel ejtenem a növények elnevezéséről, rendszertanáról.

A szakmában három latin nevet használunk, az első jelenti a Nemzetséget, a második a Fajt, a harmadik pedig a Fajtát. Ezek rendszertani kategóriák e fölött és ez alatt is vannak még besorolások, amikről most nem írok.

Ennek tükrében úgy tervezem az enciklopédia felépítését, hogy először a Nemzetségről írok latin névvel a magyar nevet is feltüntetve, majd a Fajról és végül a fajtáról.

Igyekszem mindenhova képet elhelyezni. A képekről annyit kell tudni, hogy a Wikimedia-ból származnak, ott megtalálhatóak, a hozzájuk fűződő licens jogok fellelhetők. Ide kattintva az oldal megnyitható. Keresőjébe a nemzetség nevet beírva több képet lehet megtekinteni, köztük a bejegyzésben lévőt is.

A teljes enciklopédia elkészítése nem kis feladat és el fog tartani egy jó ideig, míg igazán élvezhető lesz ez az oldal, de egyszer el kell kezdeni. Magukat a lapokat jegyzetekként írom, így azok a bejegyzések között lesznek fellelhetőek.

B.T.     2010-10-06