Őszibarack alanyok:

Vadőszibarack: Az elnevezés botanikailag helytelen, mivel nem vadon nőtt őszibarackok magoncairól van szó, hanem az erre a célra termesztett fajták magoncairól.
Őszibarackmagoncokra őszibarackot, kajszibarackot, mandulát és szilvát is lehet oltani. Az USA-ban a kajszik 30-40%-át erre az alanyra szemzik. Franciaországban a kajszi ültetvények 8-10%-a ezen az alanyon van telepítve.

Az őszibarackmagoncok az őszi- és nektarin fajtákkal egyaránt jól összeférnek. A ráoltott fák középerős vagy erős növekedésűek.  Laza talajú, de jó vízellátású területekre ajánlott a telepítése. Klorózisra érzékeny, 7%-nál nagyobb mésztartalmú talajokon már nem érzi jól magát.

Nemes fajták magoncai:
A legtöbb őszibarack termelő országban alanyként a nemes fajták magoncait használják a faiskolák.
A késői érésű fajták általában jó minőségű, magot adnak és csemetéjük egyöntetű. Hazánkban régebben az Elberta és Ford fajták magoncait használták erre a célra. Ma a vírusfertőzött ültetvények és a konzervipar leépítése miatt a konzervipari mellékterméket (mag) erre a célra nem használják, az alanynevelés céljára létrehozott magtermő gyümölcsösökben a kései érésű Shipley fajta vírusmentes állományából gyűjtik a magot.

Cepe (CT 2629):

Vadőszibarack C2630:

Külföldi vadőszibarack-fajták:
GF 305: Franciaországban szelektálták. Gyökérgolyvára, vírusokra fogékony. Mésztűrése átlagos. Vírusmentes magoncait tesztnövényként is használják. A ráoltott fák középerős- erős növekedési erélyűek.

Rubira: Franciaországban szelektálták. Magoncai egyöntetűen vörös-levelűek. Nem érzékeny a gyökérgolyvára, a levéltetvek sem károsítják. A ráoltott fajták középerős növekedési erélyűek, a GF305-nél gyengébb növekedésűek.

Siberica C: Kanadában szelektálták. Nagyon hidegtűrő őszibarack magtermő fajta, gyökerein a 20 cm mélységben mért -13,3 C-os fagy sem okozott károsodást. Magoncai egyöntetűek, a szárazságot is az átlagosnál jobban bírja, száraz, laza talajokra is ajánlják. Gyökérgolyvára fogékony. A ráoltott fajták fél-törpe vagy középerős növekedési erélyűek. Az alany, a rügyek, kihajtását késlelteti. Az őszibarack magoncok közül a leggyengébb növekedési erélyű alany.

Higama:

INRA Montclar(levédett fajta): Franciaországban szelektálták. A ráoltott fajták jó termőképességűek és kevésbé érzékenyek a klorózisra valamint a talaj magnéziumhiányára. Erős növekedési erélyű alany.

Mandula: Hazai faiskolák az őszibarack fajtákat 20-25%-ban, a mandula fajtákat viszont 90%-ban oltják keserű-mandula -magoncra. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a második legfontosabb őszibarack alany, más országokban viszont nem vagy csak ritkán használják.
A mandula a dombvidéki őszibarack-termőtájak alanya, meszes, száraz, köves lejtőkön is termeszthető a ráoltott őszibarack. Melegigényesebb, mint a vadőszibarack, kevésbé télálló. Az őszibarack fajtákkal jól összefér, a ráoltott fajták középerős növekedési erélyűek, a 3.-4. évben termőre fordulnak. A mandula magoncok érzékenyek a gyökérgolyvára, a fitoftórás gyökérnyak-rothadásra, a verticiliumos hervadásra és a nematódákra.

Mandulabarack alanyok: A Persica vulgaris (őszibarack), az Amygdalus communis (mandula) és az Amygdalus davidiana (Dávid-mandula) hibridjeit soroljuk ebbe a csoportba. Magyarországon a ceglédi magtermő ültevényből származó C410-es mandulabarack van forgalomban.

Ivartalanul szaporítható mandulabarack alanyok: Ezek az alanyok külföldön kiváló rezisztenciájuk miatt népszerűek a faiskolai termesztésben. Nagyon jó alanyai az őszibarack és mandula fajtáknak. Erős növekedési erélyűek. Jól alkalmazkodnak a különböző talajokhoz.

Avimag: Magyarországon szelektálták. Franciaországban Cadaman (levédett) néven van forgalomban. A ráoltott fajták ezen az alanyon nagyon erős növekedési erélyűek, az 5-6. évben adják az első nagy terméseket. Bőtermők és nagyon jó mésztűrők.

PE-DA: Magyarországon szelektálták. Az őszibarack fajták ezen az alanyon nagyon erős növekedési erélyűek, a száraz, meszes talajokat jól tűri, klorózisra nem hajlamos.

PE-MA: Magyarországon szelektálták. A ráoltott fajták ezen az alanyon erős- nagyon-erős növekedési erélyűek. A száraz, meszes talajokat jól tűri, klorózisra nem hajlamos.

INGRA GF677 Franciaországból származó természetes eredetű mandulabarack hibrid. A ráoltott őszibarack fajták növekedési erélye nagyon erős, a termőképességük nagyon jó. A száraz, nagy mésztartalmú talajokat jól tűri, nem érzékeny az újratelepítési betegségekre, rezisztens a fonálférgekkel szemben. A téli alacsony hőmérsékletre érzékeny.

BT. 2011.01.04.