Ahol az alma nem esik messze a fájától

Az utóbbi öt évben egyre növekvő az érdeklődés a genetikailag oszlopos habitusú, füzérfának is nevezett almafajták iránt, ahol a sudáron kívül csak igen rövid termőrészek képződnek, a fa metszés nélkül is élete végéig megtartja ezt a habitust. Eleinte csak a csomagküldő szolgálatok reklámjaiban láthattuk őket, manapság már az árutermelő ültetvények tulajdonosai is felismerték előnyeiket.

 

Ki ne szeretne szépen színeződött almáktól roskadozó, 60 t / ha termésátlagú, metszést alig igénylő, szellős koronájú fákból álló almaültetvényt, ahol a gyümölcs létra nélkül a földről, kézzel szedhető és a keskeny lombfal miatt a talajmunka, a permetezés, a termésritkítás hatékonyan, gyorsan elvégezhető ? Ez volt az alapgondolat az 1990-es évek elején a gyorsan elterjedő, intenzív, a karcsú orsót szuperorsó koronaformával felváltó ültetvényeknél. A kis térállás miatt a fák vegetatív növekedés helyett a generatív fejlődésre fordították energiájukat, korán termőrefordultak, magas hektáronkénti termésátlagot hoztak és jó minőségű gyümölcsöt adtak. Az idő előrehaladtával azonban számos probléma jelentkezett,  a 3-4 x 0,5-1 m tenyészterületen egyre nehezebb volt megtartani a fákat, a termőrészek vagy elöregedtek vagy a túl erős ifjító metszés hatására a fák elsűrűsödtek, alternálni kezdtek és az ültetvény 12-13 év elmúltával megérett a kivágásra.

 

Mindezen problémára megoldást jelenthetne, ha a fák genetikailag oszlopos növésűek lennének – ezt ismerte fel egy Wijcik nevű kanadai gyümölcstermesztő, aki megtalálta és felszaporította a McIntosh fajta különleges mutációját: a fa összes internódiuma nagyon rövid, oldalágakat alig képez, oszlopos növekedésű és a gyümölcsök a sudáron vagy az igen rövid, termőkalácsszerű termőrészeken fejlődnek.

 

Ezt az első oszlopos fajtát aztán számos nemesítő használta fel keresztezéses nemesítésre, hogy javítson a fajtatulajdonságokon, ennek eredményeképpen jött létre  pl. az angol Ballerina-sorozat, a német „Pom”- ill. „Cat”-fajták vagy a francia „Starline”-sorozat tagjai és a prágai Jaroslav Tupy nemesítő nevéhez fűződő 4 fajta. A nemesítők számára a fő kihívást az oszlopos fajtáknál az okozza, hogy a tápláléktermelő levélfelület és a „táplálandó” gyümölcsök aránya nem olyan, mint a hagyományos fajtáknál, emiatt a gyümölcsök cukortartalma kicsi, nem jó az ízük és a tárolhatóságuk. Az oszlopos McIntosh fajtát emiatt különösen jó áruértékű, friss fogyasztásra való fajtákkal keresztezték, remélve, hogy az utód mindkét ágról a kívánt tulajdonságokat örökíti tovább.

 

A Jaroslav Tupy által nemesített 4 fajta beváltotta a reményeket. A REDLANE virágai gyönyörű rózsaszínűek és bordó fedőszínű, rózsaszín gyümölcshúsú, nagyon tetszetős almákat terem. Ízük inkább savanykás, de kellemes, viszont csak 1-2 hónapig tárolhatók. A fák nagyon bőtermők, virágzáskor és terméséréskor varázslatos látványt nyújtanak, még a levelük is bordós alapszínű, dísznövényként is minden kert díszére válnak.

A SUNLIGHT rózsaszínes-fehér virágú, világospiros fedőszínű almát termő fajta. A gyümölcsök íze és tárolhatósága a Redlane-hez hasonló és ez a fajta is rendszeresen, bőven terem. A Sunlight varasodásrezisztens és még a Redlane-nél is kompaktabb növekedésű.

A MOONLIGHT virágai fehérek, a gyümölcsök alapszíne világoszöld, éretten sárgászöld. Ízük kellemes édes-savanykás és tárolhatóságuk is jóval jobb, mint az előző két fajtáé. A Moonlight szintén varasodásrezisztens, bőtermő fajta.

A GOLDLANE rózsaszínes-fehér virágú, világoszöld alapszínű, éretten aranysárga gyümölcsű, lédús, a négy fajta közül a legjobb ízű. Hosszabb tárolhatósága, varasodásrezisztenciája és bő termőképessége alapján akár árutermelő ültetvényekbe is telepíthető.

 

Az oszlopos fajták száma és vele együtt az érdeklődés irántuk egyre nő, de tulajdonképpen milyen célra használhatók ezek a különleges fajták ?

 

A rövid internódiumok miatt mindegyik fajtának tömör, kemény fája van, jó tartásúak, erős növekedésű alanyon támrendszer nélkül is megállnak. Az erősebb szöveti felépítés miatt egyáltalán nem szárazság- és fagyérzékenyek és gépi betakarításra tökéletesek: rövid termőrészeik nem törnek le és a keskeny korona alatt egyszerűen, sérülésmentesen felfoghatók a leeső almák. Metszési igényük minimális, a permetezésük hatékony, a ritkításuk akár kézzel, akár vegyszerrel (ammónium-tioszulfát, etefon stb.) akár géppel (hengerfelületre erősített, gyorsan forgó műanyagok szalagok segítségével) könnyen kivitelezhető, mértéke jobban tervezhető, hatása pedig jobban felmérhető, mint a nagyobb volumenű korona esetén. A legtöbb fajta rezisztens több betegségre is, varasodásrezisztenciájuk a legfontosabb. Az oltványokat 3-4 m x 0,5-0,7 m tenyészterületre telepítve, akár 3,5-4 m magasságig nevelve (erős növekedésű MM 111 vagy MM106-os alanyon) 60-80 t/ha termésátlagra is képesek. Mindenképpen erős növekedésű alanyok használata ajánlott, hiszen a fák csak így érik el a kívánt magasságot, növekedésgyengítő alanyokon (pl M9) inkább cserépbe, konténerbe való kis fák nevelhetők. Az eddigi kísérletek szerint az oszlopos habitusú fákból telepített intenzív ültetvény nem öregszik el 10-15 év elteltével, 20 évig is gazdaságosan üzemeltethető.

 

Ezek a tulajdonságok természetesen rögtön felkeltették a léalma-ültetvények tulajdonosainak érdeklődését, hiszen pont ilyen az ideális léalma-fajta, szinte problémamentes, helytakarékos futószalagként ontja a gyümölcsöt. Németországban – a kísérleti ültetvényeken kívül – már el is telepítették az első 10 hektáros felületet, amely tavaly volt ötödik éves és a legnagyobb eddigi termésmennyisége 60 t / ha volt, de a tulajdonos tovább akarja növelni a termésátlagot.

 

A friss fogyasztásra termelő gazdák eleinte porzóként próbálták ki a füzérfákat, hiszen kevés helyet foglalnak el, könnyen elkülöníthetők az alapfajtától, nagyon bőven virágoznak és nem kell őket metszeni. Manapság egyre több kísérlet indul a nagyüzemi felhasználhatóságuk feltérképezésére, a nemesítők pedig versenyt futnak az idővel és egymással, hogy a fajták ízét és tárolhatóságát tovább javítsák.

 

A kiskerttulajdonosok, hobbikertészek, a kertészeti különlegességek gyűjtői rajonganak a kis helyet foglaló, metszést nem igénylő, virágzáskor és terméséréskor dísznövénynek is beváló almafákért. Hollandiában, a gyönyörű kertek hazájában kedvelt ajándéknak számítanak, díszdobozban, csomagküldő szolgálattal is küldhetők. Kedves meglepetés kisbaba születésekor, nászajándékként vagy házavatóra, hiszen akár cserépbe ültetve, balkonnövényként is tarthatók. Svájcban pedig azért divatosak, mert ott nagyon drága a telek, mindenkinek csak kicsi kertje van, de kertészkedni, szüretelni azért ők is szeretnek. Természetesen nem csak házikertekben ültetik, kertészeti centrumokban, kiállító tereknél, mezőgazdasági intézmények udvarán sokszor sövényként, fantáziadús térelválasztóként telepítik.

 

Az első szuperorsó ültetvények megjelenésekor a legtöbben még idegenkedtek a nagyon intenzív telepítés gondolatától, manapság már a legtöbb termesztő a nehezen kezelhető és átlátható, több száz hektáros felületek fenntartása helyett a „kisebbet jobban”-elvet követi. Érdemes kipróbálni az ehhez rendelkezésre álló új fajtákat !

Báderné Barakonyi Enikő

kertészmérnök

 

 

 

A cikkben szereplő almafajtákat a holland Fleuren Faiskola Kft. más faiskolai termékeivel együtt (alma-, körte- cseresznyeoltványok) Báderné Barakonyi Enikő forgalmazza Magyarországon. Telefon: (70 /772-04-76) E-mail-cím: barakonyi.eniko@freemail.hu.

A holland Fleuren faiskolából, származó alma füzérfák idén tavasszal is elérhetők nálunk,  mind a négy fajta rendelkezésre áll. Ősszel szabad-gyökerű, tavasszal mind szabad-gyökerű, mind konténeres anyagot tudok adni. A konténeres fácskák májustól állnak rendelkezésre.
Az oltványok ára 3 év óta változatlan: a szabad-gyökerűek ára 2.500 Ft + Áfa / db , 100 darabnál magasabb rendelés esetén 2.200 Ft + Áfa / db. A konténeres fácskák ára 3.000 Ft + Áfa / db, 100 darabnál magasabb rendelés esetén 2.800 Ft + Áfa / db.
Báderné Enikő

70-772-04-76
2013.03.03.