’T’ szemzés

 

Magyarországon a leggyakrabban használt, hagyományos oltásmód a T szemzés.

A gyümölcsfaiskolák a nyár végi un. alvó  szemzéshez használják ezt a szemzés módot. Azért hívják alvó szemzésnek, mert a beoltott szem már csak a következő évben fog kihajtani (alszik).

Ezt a szemzést akkor lehet alkalmazni, amikor az alany még erős nedvkeringésben van, és ennek következtében a megvágott héj el tud válni a farésztől. Fontos, hogy a beillesztett szem kellő fejlettségű (érett) legyen. Ezek alapján nálunk az optimális időpont július második felétől, szeptember elejéig van (fajtól függően).

Előnye ennek a módszernek abban rejlik, hogy a felfeszített kéreg befedi az alá beillesztett szemet.

Kivitelezése:

1, szemző-hajtás megszedése, lelevelezése lehetőleg a nap reggeli időszakában. A megszedett és lelevelezett hajtás, kellő körülmények között (hűvös, nedves), 2-3 napig tárolható.

2, az alany előkészítése. Az alanyt rendszerint 2-3 héttel a szemzés előtt, a szemzés helyénél felpucolják, ez azt jelenti, hogy az oldalhajtásokat és a leveleket tőből eltávolítják. Erre azért van szükség, hogy a szemzés munkálatait ne akadályozza semmi. Közvetlenül a szemzés előtt a szemzés helyét száraz, puha ronggyal megtörlik, hogy az esetlegesen felverődött földet eltávolítsák, ami hamar kivenné a kés élét és a kéreg alá bejutó föld, gátolná a szemzés megeredését. (Megjegyzés: régen gyökérnyakba szemeztek, ma a szemzés magassága 25-30 cm.)

3, szem levétele a hajtásról. Ennél a szemzésmódnál a szemző-hajtás felső részét magunk fele tartva vesszük le a szemet (szemben a chipp szemzéssel), mégpedig úgy, hogy először készítünk egy keresztirányú vágást a rügy felett (ez kb. 3cm-re van, és mivel fordítva tartjuk a hajtást, felénk esik a rügytől), ezt követően a vágást a rügy alatt (kb. 1,5 cm) a kés tövétől indítjuk. Kicsit behatolunk a fába és párhuzamosan haladva a rügy alatt vágunk, míg el nem érjük az előre elkészített keresztvágást. A levett szemet a kés pengéjén megtartjuk, vigyázva arra, hogy a vágott felület ne szennyeződjön.

4, pattintás. Ha kellő vékonyan vettük le a szemet, akkor néhány fajnál ez a művelet kihagyható. Az őszibaracknál viszont, minden esetben ajánlott pattintani. A pattintás lényege, hogy a szemet a rügy két oldalán a hüvelyk és mutató ujjunk közt fogva egy kicsit összenyomjuk és a farészt a késsel megemelve, kihúzzuk, ügyelve arra, hogy a szem töve ne szakadjon ki.

5, T vágás-szemzés. Az alanyon ejtünk egy keresztirányú bemetszést a megfelelő helyen. Ezt követően a kereszt bevágás alatt kb 3-4 cm-re indítunk egy függőleges bemetszést is a vízszintes felé. Ajánlott a mutatóujjunkat kinyújtva az alany mellett vezetni, így nem lesz ferde a vágás. Miután a két vágás összeért a függőleges vágás felső részének (a két vágás találkozásánál) mindkét oldalán a héjat kissé felfeszítjük, hogy a szemet be tudjuk csúsztatni. Miután a szemet beillesztettük elkezdjük lefele tolni, esetleg a kés pengéjével besegítünk. Ha már úgy látjuk, hogy a rügy megfelelő helyen van a keresztvágásnál, levágjuk a felesleges részt.

6, kötözés. A kötözést a szemzés alatt kezdjük. A fólia csíkot önmagára tekerjük és folyamatosan feszesen tartva haladunk a szemzés teteje felé. A rügyet és a levélnyelet kihagyjuk, de körülötte szabad terület nem marad. Mikor végigértünk a kötözéssel elkötjük a szalagot, úgy betűrve maga alá, mintha folytatnánk a tekerést.  (Megjegyzés: ha rövid a szalagunk többet is használhatunk). A kötésnek feszesnek kell lennie, erről úgy győződhetünk meg, hogy a kétujjúnkat a két oldalán végighúzzuk.

Ezzel kész a szemzésünk. Viaszolni nem kell. A szemzést követő 2-3 hétben ne öntözzünk, mert ez csökkenti az eredés esélyeit. Két hét múlva, ha a levélnyél könnyen leválik a szemről, akkor bízhatunk a szemzés sikerében.

A következő év tavaszán szemre kell metszeni. Ez azt jelenti, hogy az alanyt, közvetlenül a szemzés fölött visszavágjuk, (lehetőleg a keresztvágásnál) ilyenkor egyúttal a kötöző anyagot is elvágjuk, és ha felül kötöttük el, akkor magától leesik a fólia csík. Ellenkező esetben a fólia csíkot is le kell vágni, mert a későbbiek során bevág az alanyba.

 

B.T. 2012-08-04