Sajnos néha előfordul, hogy szeretett fánk megbetegedik, veszélyessé válik. Ezt okozhatja valamilyen kártevő vagy kórokozó, de az is előfordulhat, hogy gonosz embereknek útjában áll és mindent megtesznek a fa kipusztítására.
Ez történt nálunk is. Két 40 éves fát mérgeztek meg, két különböző módszerrel.
Az egyik egy vörös tölgy (Qercus rubra) kipusztítására olyan első kategóriás szert használtak, amit régen az erdészetek, a villamosművek és a MÁV használt. Ezt a szert a láncfűrész kenőolajába keverik, így a keletkezett seben keresztül bejut a fa nedvkeringésébe és elpusztítja annak gyökérzetét. Kis seb esetén is hatékony, de ilyenkor a mérgezett fák még küzdenek az életükért, próbálnak regenerálódni. Évekbe telik mire teljesen meghalnak.
A másik egy ezüsthárs (Tilia tomentosa) volt, aminek a gyökerét valamilyen tömény gyomirtó szerrel megöntözték, ráadásul a szert gázolajba oldották, hogy a talajba jutva ne tudjon gyorsan mozogni. Ez a fa látszólag kicsit károsodott, az egyik felén apróbbak lettek a levelek. 15 évvel a mérgezés után, egy viharban a fa ketté tört, a mérgezett oldalnál. A megmaradt gyökérzetnél egyértelműen látszott a gyomirtó szer hatása. A gyökerek elpusztultak a mérgezett oldalon, a fa rész alig károsodott. Anyagi kár is keletkezett és a fát végérvényesen ki kellett vágni.
Nehéz feladatnak ígérkezett, szakemberre volt szükség. Nem volt egyszerű feladat jó vállalkozót találni, de nekünk szerencsénk volt. Alpin technológiával a hatalmas hársat nagyon hamar és ügyesen eltávolították, megelőzve a további károkat.
Az ilyen vagy hasonló problémával küzdőknek, bátran merem ajánlani ezt a csapatot, akik nem csak kivágással, hanem ha lehetséges a fa megmentésével is foglalkoznak. Érdemes felkeresni weboldalukat.

https://pilisifavago.hu/

Egy példa a munkavégzésről.

Veszélyes fa kivágása 1.

Veszélyes fa kivágása

2020.07.26.