“Senki sem halhatatlan, amíg nem neveztek el róla ételt.”
(Igor Sztravinszkij)

 


Almás rizskoch
Bajor rostélyos
Bácskai lecsó lerakva
Bánáti majoránnás metélt
Bécsi szelet
Borjú melle libamájjal töltve
Borjú rizottó
Borjúszelet kaviárral
Borjúvelő krokettek
Brassói aprópecsenye
Bundás alma
Burgonyapuding
Burgonyapüré
Cukorborsó főzelék
Császármorzsa (Smarni)
Csíkos tokány
Csokoládés tejberizs
Csöröge vagy Forgácsfánk
Dara smarni
Darás tészta
Darázsfészek
Diós palacsinta
Disznó szelet szentesi módra
Ecetes hal
Egérke
Egészben sült csirke
Egészben sült kacsa
Erdélyi húsos buci nudli
Fasírt
Fácánsült
Flekken
Gombafasírt
Gombás omlett
Gombás sertésszelet
Hamis töltött paprika
Hasábburgonya
Házi kenyér
Kapris borjúszeletek
Káposztás kocka
Kellevelek libamellel töltve
Kelpuding
Kitűnő olcsó fánk
Kolozsvári káposzta
Lábos rostélyos
Lecsó
Lecsós disznótarja
Lángos
Lekváros derelye (Barátfüle)
Lencsefőzelék
Lucskos káposzta
Majonézes disznókaraj
Marhafilé madeira mártással
Marhapörkölt
Malacpörkölt
Masazszka rizsfelfújt
Máglyarakás
Mágnás palacsinta
Mákos guba
Nagy zsemlegombóc
Natúrszelet
Nokedli
Nyúlpörkölt
Palacsinta Dobos torta módra
Paprikás csibével töltött palacsinta
Paprikás csirke
Paprikás krumpli
Párolt sárgarépa
Párolt zöldborsó
Rakott burgonya
Rakott karalábé
Rakott karfiol
Rakott zöldbab
Rántott csirke
Rántott gombafejek és rántott sajt
Rántott hal
Rántott húsgombóc
Rántott karfiol
Rántott köröm
Rántott máj
Rántott sertéscomb
Rántott sonkás palacsinta
Rántott virsli
Resztelt máj
Rizibizi
Rizskoch
Sajtgolyó
Savanyú káposzta
Sárgaborsó főzelék
Sárgarépa főzelék
Serpenyős rostélyos
Sertéskaraj
Sonkás karfiol
Sonkás kocka
Sonkás palacsinta
Spárga
Spárga hollandi mártással
Stefánia szelet
Sült „répa” / Krokett
Sült sajtos tészta
Svéd borjúszelet
Szafaládés rizs
Szalonnás zsemlegombóc
Talkedli
Tarhonya
Tárkonyos zöldbabfőzelék
Tejfölös kocka
Tésztagyúrás
Tojásos gomba
Tojás omlettek
Tojásos tészta
Tökfőzelék
Tök lerakva
Töltött borjúszelet
Töltött csirke
Töltött felsál virslivel
Töltött karalábé
Töltött káposzta
Töltött kel
Töltött padlizsán
Töltött paprika
Töltött rostélyos
Töltött sütőtök
Töltött tojás
Töltött tök
Töltött zsemle
Túrógombóc
Túrós gombóc sonkával
Túrós palacsinta
Túrós tészta
Vadas
Vadász karaj
Vajas burgonya
Vajban sült hal
Vargabéles
Vasi paprikás
Velős palacsinta
Vesepecsenye libamájjal
Zsemlegombóc

 

 

MARADÉKOK FELHASZNÁLÁSA:

A gondosan vezetett háztartásban minden legcsekélyebb maradékot felhasználhatunk.
Az asztalról kijövő s a be nem tálalt élelmiszereket is más tiszta edénybe tesszük és hűtőszekrénybe rakjuk a legközelebbi felhasználásig. Célszerű, ha a napi étlapot a maradékok felhasználásának figyelembevételével állítjuk össze.
Száraz kenyeret és zsemlét vékony szeletekre vágva, pirítva újra asztalra adhatjuk; apró kockákra vágva, zsírban vagy olajban pirítva hús- vagy rántott-leveshez szolgálhatjuk fel. Ha nagyon száraz, megtörjük vagy megdaráljuk, és morzsa alakjában felhasználjuk.
Maradék kalácsból pudingot készíthetünk, maradék tejes kásából felfújtakat.
Maradék főtt tésztát hús mellé körítésnek adhatunk.
Maradék sajtot reszelve leveshez vagy előételhez használunk.
Maradék pecsenyezsírt rántásba tehetünk, maradék pecsenyelevet vagy mártást hamis levesekbe.
Hideg sült vagy főtt húsokat fasírozhatunk, hideg főtt burgonyát vagy leveszöldséget salátának készíthetünk el.
Maradék főzelékből csontlével felhígítva, levest csinálunk.